【201309】

时间:2013年7月9日(周二)12:00-13:30
主持:江艇
主讲:Mario Miranda
主题:一个关于指数信用保险和农业技术采纳的异质性参与人模型/A Heterogeneous Agent Model of Credit-Linked Index Insurance and Farm Technology Adoption
摘要:Unlike conventional insurance, which indemnifies policyholders for verifiable production losses arising from multiple perils, index insurance indemnifies policyholders based on the observed value of a specified “index” or some other closely related variable that is highly correlated with losses. Index insurance exhibits lower transaction costs than conventional insurance, potentially making it more affordable to the poor of the developing world. However, it also offers less effective individual risk protection.  In my presentation, I will summarize lessons learned from index insurance projects implemented in the developing world since 2000 and will discuss recent theoretical findings and planned empirical work on linkages between index insurance and microcredit.

演讲者简介:Mario Miranda是美国俄亥俄州立大学农业、环境与发展经济学系Andersons讲座教授。他于1985年获得威斯康辛大学麦迪逊分校经济学博士学位,目前的研究领域聚焦于农业、金融、环境和发展经济学动态系统的可计算模型。Miranda教授已在American Economic Review、Review of Economics and Statistics、American Journal of Agricultural Economics等国际一流刊物上发表论文多篇,并担任Journal of Economic Dynamics and Control、Journal of Computational Economics杂志的副主编,他还曾担任世界银行和美国农业部的咨询顾问。

2013年7月5日

11月14日组织经济学Seminar-…