【201310】

时间:2013年9月18日(周三)12:00-13:30
主讲:孟大文
主题:存在两个代理人时的防范合谋机制设计/Two-Agent Collusion-Proof Mechanism Design
摘要:This paper studies the cost requirement for two-agent collusion-proof mechanism design. Unlike the existing results for general environments with three or more agents, it is shown that collusive behavior cannot be prevented freely in two-agent nonlinear pricing environments with correlated. Reporting manipulation calls for distortions away from the first-best efficiency, and arbitrage calls for further distortion. Moreover, we show that the distortionary patterns are quite different for positive and negative correlations. The second-best outcome is attainable as correlation goes to zero from left, while the limit of collusion-proof efficiency is strictly lower than the second-best level as correlation goes to zero from right. Allowing arbitrage therefore breaks the continuity between correlated and uncorrelated types.

演讲者简介:孟大文,经济学博士,上海财经大学高等研究院副研究员。研究方向为博弈论、契约理论、机制设计理论。曾在Games and Economic Behavior、Lecture Note in Computer Science、《经济学季刊》等国内外刊物发表论文数篇。主持国家自然科学基金项目、教育部人文社科项目等数项课题。

2013年9月15日