【OE201312】

时间:2013年10月12日(周六)12:00-13:30
主讲:徐瑛
主题:土地供给政策对工业聚集的影响/A Theory about Land Competition of New Economic Geography
摘要:This paper developed a novel model focused on the impact that the land competition, caused by factor’s mobility, poses on the land supply of local governments in Nash equilibrium. The author discovered that: (1) core-periphery configuration also exists under the new fixed input setting. (2) More industrial land supply doesn’t always attract more mobile factor. (3) Land competition’s effect on Nash equilibrium differs thoroughly among various exogenous conditions. Finally, the general model is applied to China, and the following conclusion was subsequently drawn: GDP oriented and income oriented governments both bring land waste risks to the economy; and encouraging innovation is a possible way to relieve the resource burden of the land.

演讲者简介:徐瑛,经济学博士,中国人民大学经济学院副教授。研究方向为空间经济学、区域经济学、经济地理。曾在《中国社会科学》、《经济研究》等刊物发表论文数篇,并主持国家自然科学基金项目。

2013年10月9日