【OE201317】

时间:2013年12月18日(周三)12:00-13:30
地点:明德主楼0404教室
主讲:洪洁瑛
主题:Optimal Financial Contracting in Strategic Alliances
摘要:This paper uses an optimal contracting approach to analyze the development of an innovative product through strategic alliance by an entrepreneur and an incumbent. The entrepreneur has limited endowment and the development of the innovation affects the profit of the incumbent because of externalities. When the externalities are positive, an increase in the entrepreneur’s endowment increases the outside option of the incumbent. This tightens the participation constraint of the incumbent, which reduces and can sometimes even offset the positive effect in relaxing financial constraints of an increase in endowment. In addition, we also find that the incentive compatible financial claims of alliances include debt, equity, convertible debt, and preferred equity, which are consistent with empirical observations.

演讲者简介:洪洁瑛,现为法国ESSEC商学院(ESSEC Business School)助理教授。她先后毕业于中国人民大学、北京大学和法国图卢兹大学,并获得图卢兹大学金融学博士学位。她的主要研究领域是公司金融、契约理论和组织经济学。

2013年12月12日

与12月18日组织经济学seminar相关的内容: